Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Slané palačinky - slané palačinky s masem

Slané palačinky s masem

Receptů na slané palačinky s masem je celá řada. Níže najdete například recept s kuřecím a mletým masem.



Slané palačinky s kuřecím masem

Ingredience na palačinky: 0,5 litru polotučného mléka, 2 vejce velikosti M, 250 g hladké mouky, špetka soli, olej na smažení

Ingredience na náplň: 300 g kuřecích prsou, 1 zavařené lečo (ne zmražené; cca 700 g), 1 cibule, 2 vejce, 100 ml smetany na vaření, 150 g nastrouhaného tvrdého sýra, sůl, pepř, olej

Postup: Nejprve usmažíme palačinky. Můžete použít klasické palačinkové těsto nebo můžete zvolit i žitné, pohankové či jakékoliv jiné těsto. Všechny jmenované ingredience s výjimkou oleje důkladně smícháme do tekutého těsta, ve kterém nejsou žádné hrudky. Na sporáku řádně rozehřejeme pánev. Jakmile je pánev rozehřátá, mašlovačkou na ni naneseme tenkou vrstvu oleje. Ve chvíli, kdy má olej tu správnou teplotu, vlijeme do pánve pomocí naběračky dostatečné množství těsta, které nám vytvoří krásnou palačinku ve tvaru dokonalého kruhu. Poté, co je dozlatova osmažena první strana, obrátíme palačinku pomocí naběračky na druhou stranu, a také ji smažíme dozlatova. Hotovou palačinku přendáme na talíř, ideálně zakryjeme poklopem, aby nám příliš rychle nechladla. Celý postup opakujeme s každým dalším kusem, než nám nezbude žádné těsto.

S přípravou náplně začneme tak, že necháme v pánvi na oleji orestovat nadrobno nakrájenou cibulku. Jakmile je orestovaná, vložíme do pánve na nudličky nakrájená kuřecí prsa (osolená a opepřená) a opečeme je. Ve chvíli kdy jsou nudličky hotové, přilijeme lečo a necháme ho pár minut povařit. Na závěr do směsi rozklepneme jedno vejce a důkladně ho do ní zamícháme. Podle potřeby vše ještě osolíme a opepříme. Náplň rozdělíme rovnoměrně na palačinky, které poté zarolujeme a vedle sebe naskládáme do vymaštěné zapékací mísy. Vše zalijeme vejcem rozšlehaným ve smetaně a posypeme nastrouhaným sýrem. Nakonec vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme, dokud nezačne sýr tvořit zlatavou krustu. Hotové palačinky s kuřecím masem ihned podáváme.



Slané palačinky s mletým masem

Ingredience na palačinky: 0,5 l mléka, 300 g hladké mouky, 3 vejce, 2 g soli, olej na smažení

Ingredience na náplň: 25 g tuku, 20 g cibule, 300 g rajčat, 100 g mletého masa, sůl, černý pepř, sladká paprika, zelená petrželka

Ingredience na zálivku: trocha mléka a mouky, 1 vejce

Ingredience na posypání: slaný sýr (například balkánský)

Postup: Připravíme si směs na náplň do palačinek. Do studeného tuku s trochou vody a soli přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a podusíme. Vmícháme nakrájená rajčata a později i mleté maso. Chvíli dusíme a ke konci varu přidáme pepř se sladkou paprikou, drobně nakrájenou petrželovou nať a malé množství vody. Směs necháme rozležet a mezitím si usmažíme velmi tenké palačinky: mléko rozkvedláme s moukou, vejcem a solí, necháme chvíli ustát a z těsta pečeme na trošce oleje tenké palačinky. Plníme je masovou směsí, zavineme a obrácené položíme do mísy na pečení. Z trochy mléka, mouky a vajíčka si připravíme zálivku, zalejeme jí palačinky, posypeme je strouhaným sýrem a lehce zapečeme. Místo palačinek můžeme naplnit masovou směsí arabský chléb.



Zapečené slané palačinky

Ingredience: 0,5 l mléka, 2 žloutky, špetka soli, 8 velkých lžic polohrubé mouky, máslo nebo tuk na smažení, 10 dkg strouhaného sýra, 10 dkg jemně pokrájené šunky, kečup

Postup: V mléce rozšleháme žloutky, osolíme a postupně zašleháme mouku, až vznikne hustší těstíčko. Na pánvi na rozpuštěném másle pečeme menší palačinky tak, že když palačinku obracíme, posypeme ji strouhaným sýrem a pokrájenou šunkou. Palačinku přehneme a zapečeme. Pokrm servírujeme teplý. Před podáváním pokapeme kečupem.



Francouzské slané palačinky

Ingredience: 80 g pohankové mouky, 20 g hladké pšeničné mouky, 100 g strouhaného sýra, 150 g šunky (tři plátky na jednu palačinku), 2 vejce do těsta, další podle počtu palačinek, podle potřeby mléko nebo voda do těsta, olej na opékání, zelenina jako příloha pro zpestření

Postup: Z obou druhů mouky, vajec, mléka a špetky soli připravíme řidší těstíčko a necháme ho v chladu odležet. Poté pečeme na rozpálené pánvi potřené olejem podobně jako palačinky s tím rozdílem, že po otočení přidáme šunku a sýr. Ohneme okraje tak, aby vznikl čtverec, a doprostřed vyklepneme vajíčko, které propečeme tak, aby bílek byl pevný, ale žloutek zůstal krémový. V závěru osolíme a podáváme teplé, doplněné zeleninovým salátkem.

Zdroj: Slané palačinky
Zveřejněno: 3.11.2016



SiteMAP