Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Dýně hokaido - recepty z dýní hokaido

Recepty z dýní hokaido

Dýni hokaido lze použít do mnoha receptů v kuchyni. Hodí se na omáčky, polévky, na buchty, lze ji zapékat, grilovat, vařit z ní marmelády. Ale pozor na dužinu, která má sladkou chuť, ale nesmí se převařit, protože je pak na jazyku suchá a šupinatá. Než začnete dýni vařit, rozkrojte ji, odstraňte semínka a vlákna, poté nakrájejte na menší kousky i se slupkou a dejte vařit. Při vaření slupka krásně změkne. Pro inspiraci přidávám recepty na nějaké dobroty z hokaida.



Džem z hokaida

Suroviny:

Postup:

Dýni rozpůlíme, vydlabeme semena, nakrájíme na větší kostky. Uvaříme do měkka a rozmixujeme v mixéru v hladké pyré. Přidáme 2 šálky cukru, vanilkový cukr a ovoce nakrájené na kostky. Směs vaříme zhruba 20 minut a mícháme neustále vařečkou. Vaříme na mírném ohni, aby se nám džem nepřipaloval na dno hrnce. Ještě horkou směs nalijeme do skleniček se skořicovou tyčkou, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.



Buchta z dýně hokaido

Suroviny:

Postup:

Očištěnou dýni nastrouháme na hrubém struhadle. Ušleháme vejce s cukrem a přidáme olej nebo tuk na pečení. Do mouky zamícháme prášek do pečiva, vanilkový cukr, sodu, skořici a ušlehaná vejce. Do této směsi vmícháme nastrouhanou cuketu a pořádně zamícháme. Pokud je těsto moc husté, rozředíme ho mlékem. Dle chuti můžeme přidat sekané ořechy, rozinky, různá semínka nebo sušené ovoce. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C. Po vychladnutí buchtu ozdobíme čokoládovou polevou.



Dýně hokaido polévka

Suroviny:

Postup:

Dýni rozpůlíme, vydlabeme semena, nakrájíme na větší kostky. Na olivovém oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a kostky dýně. Podlijeme vodou a dusíme asi 20 minut. Poté směs rozmixujeme tyčovým mixérem, některé kousky můžeme ponechat vcelku. Dochutíme solí a kořením, přidáme prolisovaný česnek a chvilku povaříme. Na talíři můžeme dozdobit čerstvou petrželkou nebo bazalkou, kdo má rád, může si přidat lžíci kysané smetany nebo opraženou housku. Dobrou chuť.



Pečená dýně hokaido

Suroviny:

Postup:

Umytou dýni rozpůlíme, vydlabeme semínka a nakrájíme na asi 1 cm široké podkovy. Nemusíme loupat, pečením nám povrch změkne. Oškrábané brambory nakrájíme na plátky, mrkev pokrájíme podélně a maso na kostičky. Vše dáme do mísy, pokapeme olejem, posypeme kořením, malinko osolíme a pořádně promícháme. Do pekáče na pečicí papír rozložíme promíchanou směs a pečeme ve vyhřáté troubě na 150–170 stupňů asi 45 minut. Zkoušíme vidličkou, až je vše měkké. Mezitím si do zakysané smetany zamícháme sůl a čerstvé bylinky. Po upečení servírujeme na talíř a polijeme ochucenou zakysanou smetanou nebo si jednotlivé kousky jen namáčíme.

Zdroj: Dýně hokaido
Zveřejněno: 12.10.2014



SiteMAP