Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Jak zpracovat dýně - recepty z dýně

Recepty z dýně



Dýňový olej

Na jeden litr oleje potřebujete 30 až 50 dýní. Po rozříznutí dýní vyjměte semínka, umyjte je a usušte. Poté je namelte na pastu připomínající těsto. Tímto způsobem získává dýňový olej svou typickou tmavou barvu. Tuto hmotu vložte do hnětacího stroje a přidejte trochy vody a soli. Nyní začíná nejtěžší část výroby – pražení. Hmotu musíte zahřívat tak dlouho, dokud se voda zcela neodpaří. Tím se bílkovina semínek vysráží a dýňový olej se oddělí. Během pražení také olej získá svou charakteristickou chuť a vůni. Hmotu nyní vložte do hydraulického lisu. Tlak zvyšujte pomalu, aby měl olej čas vytékat. Čerstvý dýňový olej musí před plněním do lahví chvíli odpočívat. Pokud se rozhodnete skladovat olej v ledničce, doporučujeme vyndat láhev několik minut před použitím. Tak se nejlépe uplatní jeho chuť a vůně. Olej má vynikající výraznou chuť a skvěle se hodí k bramborám, luštěninám, do polévek a sytých salátů.



Plněná máslová dýně

Suroviny: 1,5–2 kg středně velké máslové dýně, 4 špetky soli, 4 špetky hrubě mletého pepře, 4 lžíce oleje, 450 ml portského vína (nebo šťávy z granátového jablka), 60 ml červeného vinného octa, 50 g pískového cukru, 1 šálek sušených meruněk, 1 šálek sušených višní, 1 šálek solených mandlí

Postup: Předehřejte troubu na 200 °C, velký plech na pečení vyložte pečicím papírem. Dýně podélně rozkrojte na poloviny, vydlabejte semínka, pokapejte olejem a jemně osolte. Dýně uložte řeznou stranou dolů na připravený plech a pečte 30–35 minut. Mezitím smíchejte v hrnci portské víno, ocet, cukr a 1 špetku soli, směs přiveďte k varu a vařte 4 minuty. Přidejte nasekané meruňky a višně, promíchejte, odstavte z tepla a nechte stát 10 minut. Ovoce vyjměte z hrnce děrovanou lžící, vraťte hrnec na sporák, přiveďte směs k varu a vařte 15 minut. Ovoce promíchejte s mandlemi, dochuťte solí a mletým černým pepřem. Každou polovinu dýně naplňte připraveným ovocem a přelijte horkým portským vínem. Můžete podávat s plátky opečené bagety.



Polévka z dýně Hokaido

Suroviny: 500 g dýně, kuřecí vývar, kalíšek sladké smetany, sůl, pepř (dle chuti), muškátový oříšek (dle chuti), cibule, máslo, popřípadě 100 g brambor

Postup: Dýni vydlabejte, nakrájejte na kostičky, pak nakrájejte cibuli a osmažte ji, přidejte nakrájenou dýni, brambory, kuřecí vývar, cca 2 litry vody, sůl a vařte cca 20 min. Poté polévku rozmixujte pomocí ponorného mixéru. Na závěr přidejte trochu smetany, na talíři ozdobte opečeným chlebem a pažitkou. Kdo má rád, může přidat i špetku muškátového oříšku. Polévka se nezahušťuje moukou, ale bramborem nakrájeným na kostky, takže získáte v podstatě bezlepkovou polévku.



Dýňový kompot

Suroviny: 1 litr vody, ¼ litru octa a 500–600 g cukru

Postup: Zralou dýni, omyjeme, rozkrojíme, vyčistíme, oloupeme a zbylou dužinu nakrájíme na kousky. Dáme do hrnce, zalijeme vodou s octem, povaříme a necháme stát do druhého dne. Poté dýni vyjmeme a naskládáme do sklenic. Do nálevu přidáme cukr a povaříme. Teplý nálev nalijeme na dýni, uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při 85°C.



Pečená dýně Hokaido

Suroviny: dýně Hokaido, olivový olej, sůl, pepř, rozmarýn nebo tymián, cibule nebo česnek

Postup: Dužninu dýně nakrájejte na kostky 2 x 2 cm, dejte na olejem potřený plech, osolte, opepřete a posypejte rozmarýnem. Proložte kolečky oloupané velké cibule, ještě trochu pokapejte olejem a promíchejte, aby se kostky dýně obalily olejem a kořením. Pečete asi 20 minut na 200 °C, dokud konečky dýně nezačnou hnědnout. Podávejte ihned s bílým jogurtem. Můžete vytvořit i sladkou variantu pečené dýně Hokaido pro děti, a to tak, že místo koření a soli dáte cukr a skořici. Cukr po zapečení na povrchu krásně zkaramelizuje.

Zdroj: Jak zpracovat dýně
Zveřejněno: 28.1.2014



SiteMAP