Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Bazalka a její využití - recepty s bazalkou

Recepty s bazalkou



Bazalkový čaj

Budete potřebovat: 15 g sušené natě, 250 ml vody

Postup: Spařte nať horkou vodou a nechejte 5–10 minut odstát. Po zcezení pijte před jídlem 3x denně. Čaj pomáhá proti plynatosti, podporuje činnost žaludku, uklidňuje nervy a zlepšuje činnost ledvin.



Vejce plněná bazalkovou pěnou

Budete potřebovat: 4 natvrdo uvařená vejce, 100 g nivy, 100 g měkkého tvarohu, 50 g másla, sůl, hrst bazalky, na ozdobu rajče nebo ředkvičku

Postup: Oloupaná vejce rozkrojte podélně na půlky. Žloutky a nivu prolisujte nebo jemně nastrouhejte, poté přidejte tvaroh, máslo, sůl a vše utřete v lehkou pěnu. Přisypte na jemno posekanou bazalku a pěnou plňte půlky vajec. Povrch ozdobte dílky rajčete nebo ředkvičky a lístkem bazalky.



Bylinková omáčka – bazalkové pesto

Do mixéru nasypte hrst bazalkových listů, 3 stroužky česneku, hrst vlašských ořechů nebo slunečnicových semínek a hrst strouhaného parmezánu. Zalijte olivovým olejem, osolte a vše rozmixujte. Nejvíce vám bude chutnat s těstovinami.



Italská rajská polévka s bazalkou

Budete potřebovat: 500 g čerstvých rajčat, 250 g loupaných sterilovaných rajčat, cca 60 g rajského protlaku, 1 malou bílou nebo červenou papriku, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 2 lžíce olivového oleje, bazalku (nejlépe čerstvou), 1 litr zeleninového vývaru, sůl, pepř

Postup: Nejprve spařte rajčata vařící vodou a oloupejte slupku, pak je rozkrojte napůl, vydlabte všechna semínka a dužinu nakrájejte na větší kusy. Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek prolisujte a obojí na mírném plameni za stálého míchání smažte na olivovém oleji cca 5 minut. Cibule ani česnek nesmí zhnědnout! Poté přidejte nakrájená i konzervovaná rajčata a duste bez pokličky za občasného míchání asi 10 minut. Osolte, opepřete, zalijte horkým zeleninovým vývarem, protlakem a pod pokličkou vařte dalších 15 minut. Po odstavení z plotny přidejte celé lístky čerstvé bazalky (pokud máte sušenou, musí se přidat hned na začátku s rajčaty) a nechte mírně vychladnout. Jakmile je polévka vlažná, po částech ji rozmixujte, vraťte zpět do hrnce a ještě mírně prohřejte. Na talíři ozdobte snítkou bazalky, hoblinami parmazánu a podávejte nejlépe s česnekovou bagetou.



Špagety s bazalkou

Budete potřebovat: 400 g špaget, 4 stroužky česneku, 2 snítky bazalky, 6 ks rajčat, 40 g piniových jader, 80 g parmazánu, 6 lžic olivového oleje, špetku soli

Postup: Uvařte špagety podle návodu na obalu. Česnek oloupejte a najemno nasekejte. Bazalku operte, lístečky otrhejte a několik si odložte na ozdobení. Pak česnek, bazalku a piniová jádra rozmixujte na kaši, přidejte 60 g parmezánu, promíchejte a za stálého míchání pomalu přilévejte olej tak, aby vznikla hustá omáčka. Špagety zalijte omáčkou, promíchejte a posypte zbytkem sýra. Ozdobte bazalkou a rajčaty.



Kuře na bazalce

Budete potřebovat: kuřecí maso, sůl, barbecue, olivový olej, bazalku

Postup: Na pánev s rozpáleným olivovým olejem vložte na kousky pokrájené kuřecí maso, nechte „zatáhnout“, přidejte sůl, kari, barbecue, dobře promíchejte a nechte cca 15 minut dusit přiklopené pokličkou – není potřeba podlévat, protože maso pustí dostatek šťávy samo. Těsně před koncem, aby nevyprchalo aroma, zasypte lístečky bazalky, zlehka promíchejte a podávejte.



Salát s bazalkou

Budete potřebovat: 15 dkg mozarelly, 4 rajčata, bazalku, pár kapek olivového oleje, sůl, případně bílý pepř

Postup: Pokrájená rajčátka osolte, pokapejte olivovým olejem, posypte bazalkou a mozarellou. Podávejte ihned.



Losos na másle s bazalkou

Budete potřebovat: 1 kg čerstvého lososa, 1 limetku, 6 lžic másla, cca 14 lístků čerstvé bazalky, sůl

Postup: Čerstvého lososa nakrájejte na porce, pokapejte šťávou z poloviny limetky, trochu osolte a nechte minimálně 1/2 hodiny v lednici odležet.

Pánev vymažte máslem, rozpalte jen tak, aby se máslo nepřepalovalo, lososa osušte a vložte na pánev, pečte 4–5 minut z každé strany. Maso musí zůstat uvnitř růžové. Během pečení lososa si nasekejte lístky z bazalky a utřete je se zbytkem másla. Před dopečením jím potřete porce lososa. Losos na másle s bazalkou je nejlepší s brambory.



Sýrová omáčka s bazalkou

Budete potřebovat: 100 g taveného sýra, 1 lžičku sušené bazalky, 3 dcl mléka, 1 lžíci másla, 50 g strouhaného sýra, sůl

Postup: Nastrouhejte si tvrdý sýr. Do hrnce nalijte mléko a přiveďte jej k varu. Do mléka opatrně vmíchejte tavený i tvrdý sýr a míchejte do úplného rozpuštění. Když je omáčka hladká, osolte ji, vmíchejte bazalku a ještě chvilku povařte. Hotovou sýrovou omáčku servírujte ihned.

Zdroj: Bazalka a její využití
Zveřejněno: 12.7.2015



SiteMAP