Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Lednice - přednosti moderních ledniček

Přednosti moderních ledniček

Nejdůležitějším parametrem při výběru ledničky je pro mnohé její vnitřní objem. Ale důležité je také věnovat pozornost energetické náročnosti, ty neúspornější spotřebiče mají energetickou třídu A+++.

Při výběru chladničky byste tedy měli vždy myslet na:

Chladničky se rozdělují na kombinované, americké, monoklimatické, vestavné, pultové a vinotékové. Kombinovaná chladnička má nejčastěji v dolní části mrazničku. V horní části naleznete několik polic pro umístění potravin a často také šuplíky na ovoce a zeleninu. Americká lednička (side-by-side) představuje v podstatě dvě kombinované chladničky vedle sebe, velký chladicí prostor i mrazničku, často s vestavěným nápojovým automatem a výrobníkem ledu. Monoklimatická samostatná chladnička je bez integrovaného mrazáku, lze ji kombinovat s vedle stojící mrazničkou. Vestavná lednička je připravena pro zabudování do kuchyňské linky. Pultová nízká chladnička se hodí k umístění pod pult (varianty jsou s mrazákem i bez), lze ji využít také na chatě, v kanceláři nebo ve studentských pokojích. Vinotéková je speciální chladnička na víno, důležitá je kapacita lahví. K dostání je v jednozónové (pro jeden druh vína) nebo dvouzónové variantě.

Nejčastěji používanými technologiemi jsou antibakteriální povrch, dávkovač vody a ledu, nulová zóna, prázdninový režim a samoodmrazování. Antibakteriální povrch je aplikován na vnitřní stěny, které jsou potažené speciální látkou, která ničí bakterie a plísně. Dávkovač vody a ledu se nachází v přední straně dveří, převážně u amerických typů ledniček. Nulová zóna je přihrádka, která je určena pro skladování ovoce, zeleniny nebo sýrů, kde je nižší teplota než v ostatních prostorech. Prázdninový režim se využívá v případě, kdy není lednice často otevírána, pak je vnitřní teplota udržována na stabilní úrovni, čímž se výrazně snižuje spotřeba. Samoodmrazování funguje díky cirkulaci vzduchu – dochází ke snížení vlhkosti a nevzniká námraza.

Ukládání potravin do chladničky má svá pravidla. Ovoce a zeleninu byste například neměli omývat, veškeré pokrmy by měly být zchlazeny na pokojovou teplotu, aromatické potraviny by měly být zabaleny, aby neovlivnily chuť a vůni ostatních. Vnitřní prostory by neměly být přeplněné, aby vzduch mohl cirkulovat. Také platí, že teplota není všude stejná. Nejteplejší částí jsou dveře, následují boxy na ovoce a zeleninu. V nich je i vyšší vlhkost. Nad nimi je většinou nejchladnější místo a poté teplota směrem vzhůru opět roste. Rozdílné teploty a vlhkost určují, pro jaké potraviny jsou dané sekce vhodné. Často najdete doporučení i v návodu k použití.

Uspořádání a ukládání potravin v chladničce: 1. a 2. box (spodní) na ovoce a zeleninu; 1. přihrádka (nad boxy) na syrové maso, drůbež, ryby; 2. přihrádka na margaríny, sýry, zákusky; 3. přihrádka na vařené maso, šunku, párky, mléčné produkty, smetanu, rybí výrobky; 4. přihrádka na předem připravené pokrmy, polévky a vařené potraviny; 1. dveřní polička (spodní) na nápoje, 2. dveřní polička na dresinky, hořčice, kečup; 3. dveřní polička na vejce, máslo.

Uspořádání a ukládání potravin v mrazničce: 1. šuplík (odspodu) na mražené maso, drůbež, ryby; 2. šuplík na mraženou syrovou zeleninu a ovoce; 3. šuplík na zamražené pokrmy.

Zdroj: Lednice
Zveřejněno: 20.1.2016



SiteMAP