Facebook Twitter Pinterest email tisk

Mlýnek na kávu - mletí kávy

Mletí kávy

Při přípravě kávy je nejlépe umlít pouze tolik kávy, kolik se přímo spotřebuje – mletá káva si nedokáže dlouho držet své aroma, které rychle ztrácí (asi do 15 minut po umletí). Káva vydrží opravdu čerstvá pouze několik dní, maximálně týdnů. Pražená káva je tepelně opracovaný produkt. Obsahuje těkavé látky a oleje, které na vzduchu i v různých atmosférách žluknou. Většina prodávaných káv jsou tak již žluklé, vyčpělé kávy. Ať se jedná o obyčejné nejlevnější kávy typu robusta, tak i kávy renomovaných značek, na které lidi nedají dopustit. Káva je močopudná a dehydratuje organismus, takže je vhodné ji servírovat společně se sklenicí čisté vody.

Orientační hrubost mletí:

Turecká moka je všeobecně asi jedna z nejsilnějších, co se obsahu kofeinu týče. Přestože je silnější, je její chuť kultivovanější než u českého turka. Český turek znamená přípravu kávy, se kterou se nikde ve světě moc nesetkáte, tato příprava kávy je velmi nešetrná a prudkým spařením kávy se uvolňují třísloviny, které mají za následek mírně nakyslou až řezavou chuť kávy.

Zdroj: Mlýnek na kávu
Zveřejněno: 19.2.2015



SiteMAP