Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Mazanec - mazanec z hladké mouky

Mazanec z hladké mouky

Ingredience na potření: 1 vejce

Ingredience na těsto: 50 g másla, 60 g rozinek, 3 lžíce slunečnicového oleje, 100 g třtinového cukru, 2 vejce, 8 lžic rumu, 0,5 citronu, 500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 1 kostka droždí

Postup: Rozinky namočíme stranou do rumu. Mléko ohřejeme, aby bylo teplejší, máslo rozpustíme a smícháme s olejem. Citron omyjeme, kůru nastrouháme a šťávu vymačkáme. V troše mléka a lžičce cukru rozdrobíme droždí, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Zatím dáme do velké mísy mouku, cukr, citronovou kůru a promícháme. Uděláme důlek a vlijeme do něj mléko, rozinky s rumem, vejce, sůl, citronovou šťávu a olej s máslem. Vlijeme vykynutý kvásek a vypracujeme hladké a vláčné těsto. Těsto necháme na teplém místě asi hodinu vykynout. Pak těsto vyklopíme na vál, propracujeme a rozdělíme na dvě části. Z každé vypracujeme bochníky. Mazance dáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme znovu asi 30 minut kynout. Ke konci kynutí si předehřejeme troubu na 180 °C. Mazance potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a vložíme do trouby, pečeme asi 35–45 minut. Vypečené velikonoční mazance necháme trochu vychladnout.

Zdroj: Mazanec
Zveřejněno: 21.5.2018



SiteMAP