Facebook Twitter Pinterest email tisk

Recepty na hovězí kližku - guláš z kližky

Guláš z kližky

Ingredience: cca 700 g hovězí kližky, 8 cibulí, 1 dcl oleje, mletý kmín, 1 lžička česneku se solí (nebo rozetřený česnek se solí), 1 lžíce protlaku nebo kečupu, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžička feferonkového krému nebo chilli pasty, 1 lžička majoránky, 1 lžíce sladké papriky, 1 lžička uzené papriky, pepř, sůl, kůra z půlky citronu, bobkový list, nové koření, celý pepř, tenčí krajíc staršího chleba

Postup: Maso pokrájíme na velké kostky. Odkrojky z masa dáme vařit do osolené vody spolu s pokrájenou kůrou citronu a kořením: bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem. Na oleji v hrnci s nepřilnavým dnem osmažíme cibuli do tmavě zlatavé barvy. V poslední fázi smažení cibule přidáme česnek a kmín. Po chvilce míchání přidáme i osolené a opepřené maso a zprudka je osmažíme tak, aby kousky na všech stranách zesvětlaly. Ztlumíme tepelný zdroj na minimum, vmícháme hořčici, feferonkový krém a protlak, nasypeme na maso papriky a majoránku, hrnec přikryjeme dobře přiléhající pokličkou a necháme pomalinku na mírném ohni dusit. V této fázi nepodléváme, maso samo pustí šťávu, občas promícháme. To trvá i hodinu. Teprve až se na dně začne oddělovat tuk a maso je víceméně měkké, podlijeme přes cedník vývarem z kastrůlku (ten se celou dobu pomalu vařil), rozdrobíme na kousky chleba a guláš zahustíme a pomalu dusíme dál do úplného změknutí masa. Podáváme s knedlíkem, těstovinami nebo s tmavým chlebem.

Zdroj: Recepty na hovězí kližku
Zveřejněno: 11.5.2015



SiteMAP