Vepřová panenka recept - grilovaná vepřová panenka podle Pohlreicha
Grilovaná vepřová panenka podle Pohlreicha
Suroviny (na 4 až 6 porcí):
- 2–3 kusy vepřové panenky cca po 400 g
- 3 utřené stroužky česneku
- 1 lžíce extra panenského oleje
- 80 g medu
- 1 lžíce čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
- 1 lžíce čerstvě nastrouhané pomerančové kůry
- 2 lžičky čerstvě nasekané šalvěje
- 2 lžičky čerstvě nasekaného rozmarýnu
- 1 lžíce čerstvě nasekaného tymiánu
- sůl
- čerstvě namletý barevný pepř
Postup:
V míse smíchejte prolisovaný česnek s medem a šťávou z pomeranče. Poté panenku vložte do mísy s marinádou a několikrát ji otočte, aby se marináda dostala všude. Pak ji osolte a opepřete. Přikryjte mikroténovou fólií a nechte uležet minimálně dvě hodiny v lednici, nejlépe však celou noc.
Před samotným grilováním v misce smíchejte pomerančovou kůru, rozmarýn, tymián, šalvěj a olivový olej. Přikryjte misku fólií a uložte ji stranou. Gril si rozpalte na vysokou teplotu. Maso vyndejte z lednice, nechte chvíli odpočinout a pak jej vyndejte z marinády.
Poté, co grilovací rošt potřete olejem, můžete na něj klást maso. Grilujte přibližně 15 minut a pravidelně otáčejte. Maso po sejmutí z grilu nechte tak pět minut odpočinout. Pak jej nakrájejte na plátky, dochuťte připravenou směsí bylinek a ihned podávejte.
Zdroj: Vepřová panenka recept
Zveřejněno: 3.6.2014